top of page

Rangeer locomotief  'SIK'​
 

Reden tot het bouwen van deze locomotief is het volgende:

Ben al enige jaren bezig met het bouwen van een 5 inch stoomlocomotief. Gezien de nog jonge leeftijd van mijn kleinkinderen is het geen optie om ze te laten rijden met stoom. Een alternatief was dus een elektrisch aangedreven locomotief. Al snel kwam ik een laser gesneden staalpakket tegen en het bouwen kon beginnen. De tekeningen waren voor een 5 inch sik en moesten worden opgeschaald en hier en daar aangepast.

Voor de aandrijving heb ik gekozen voor een compleet werkend skateboard welke ik via markplaats heb gekocht. Dit skateboard had een motorvermogen van 800 watt-36volt en wordt bediend door een snelheid regelaar via bluetooth, dit heeft als voordeel dat de afstand tussen de locomotief en regelaar 0 tot 1,5 meter moet zijn. Buiten dit gebied is er geen contact meer met de besturing en stopt de elektromotor, e.a. werkt als een soort dodemansknop en daardoor veilig voor de kinderen. 

Locomotor.

Een locomotor (soms ook locotractor) is een eenvoudig type locomotief met een beperkt vermogen, en vaak met een eenvoudige, mechanische rem. Dit in tegenstelling tot een echte locomotief die een luchtdrukrem heeft, waarbij luchtdruk nodig is om de remmen te lossen. De meeste locomotoren worden gebruikt als rangeer locomotief. Vaak hebben locomotoren eenvoudige mechanische overbrenging (met versnellingsbak, vergelijkbaar met die van een auto), zoals de NS-serie 100, terwijl grote diesel locomotieven hydraulische of elektrische overbrenging hebben. Dit laatste geldt overigens ook voor locomotoren als de Kleinloks type Köf in Duitsland (een deel van de serie was hydraulisch) en de locomotoren serie 200/300 van NS (dieselelektrisch).

In Nederland zijn tussen 1934 en 1951 169 locomotoren gebouwd door de Centrale Werkplaats van de NS in Zwolle en rollend materieelfabrikant Werkspoor die de bijnaam 'Sik' hebben gekregen.

bottom of page