Steampage ​
Rangeer locomotief 'SIK'​
Reden tot het bouwen van deze locomotief is het volgende:
Ben al enige jaren bezig met het bouwen van een 5 inch stoomlocomotief. Gezien de nog jonge leeftijd van mijn kleinkinderen is het geen optie om ze te laten rijden met stoom. Een alternatief was dus een elektrisch aangedreven locomotief. Al snel kwam ik een laser gesneden staalpakket tegen en het bouwen kon beginnen. De tekeningen waren voor een 5 inch sik en moesten worden opgeschaald en hier en daar aangepast.
Voor de aandrijving heb ik gekozen voor een compleet werkend skateboard welke ik via markplaats heb gekocht. Dit skateboard had een motorvermogen van 800 watt-36volt en wordt bediend door een snelheid regelaar via bluetooth, dit heeft als voordeel dat de afstand tussen de locomotief en regelaar 0 tot 1,5 meter moet zijn. Buiten dit gebied is er geen contact meer met de besturing en stopt de elektromotor, e.a. werkt als een soort dodemansknop en daardoor veilig voor de kinderen.
​
Locomotor.
Een locomotor (soms ook locotractor) is een eenvoudig type locomotief met een beperkt vermogen, en vaak met een eenvoudige, mechanische rem. Dit in tegenstelling tot een echte locomotief die een luchtdrukrem heeft, waarbij luchtdruk nodig is om de remmen te lossen. De meeste locomotoren worden gebruikt als rangeer locomotief. Vaak hebben locomotoren eenvoudige mechanische overbrenging (met versnellingsbak, vergelijkbaar met die van een auto), zoals de NS-serie 100, terwijl grote diesel locomotieven hydraulische of elektrische overbrenging hebben. Dit laatste geldt overigens ook voor locomotoren als de Kleinloks type Köf in Duitsland (een deel van de serie was hydraulisch) en de locomotoren serie 200/300 van NS (dieselelektrisch).
In Nederland zijn tussen 1934 en 1951 169 locomotoren gebouwd door de Centrale Werkplaats van de NS in Zwolle en rollend materieelfabrikant Werkspoor die de bijnaam 'Sik' hebben gekregen.
​
Snijpakket voor de eerst in elkaar passen (met magneten)
Frameplaten boren
Achterramen van het machinistenhuis groter frezen.
Machinisten huis klinken met een klink hulpstuk ( pillar tool)
klink hulpstuk (derde handje)
Machinistenhuis in elkaar geklonken
Monteren van het onderstel
Passen van het machinisten huis
Frezen van het dummy verenpakket.
Solderen van de uithouders voor het verenpakket
Uithouders van het verenpakket
Verenpakket gemonteerd en voorzien van een spiraalveer
Luik voor het machinehuis
Accu's worden gemonteerd, de accu's staan in een apart bakje zodat deze gemakkelijk in een keer verwijderd kan worden
Roosters gemonteerd
Rem en koppeling gemonteerd
Geheel wordt te zwaar om te tillen. Op de zolder een elektrisch takel geplaatst
Eerst proefrit (zonder machinehuis) bij Stoomgroep Kerkwerve
Onderdelen voor de volg/zitwagen
Draaien van de wielen
Frame lassen bij een goede vriend
Rem gemonteerd
Fietsrem met parkeer stand
Alleen nog een zacht kussentje erop aanbrengen
Hier nog in de grijze primer, foto genomen bij stoomgroep Limburg (Brunsum)